Ενεργοί παράγοντες του Αγίου Ιωάννου

Τα παραδοσιακά οφέλη του St Johns wort περιλαμβάνουν κατάθλιψη, υστερία, έλκος και θεραπείες πληγών.

Το Saint Johns wort που είναι επιστημονικά γνωστό ως hypericum perforatum είναι ένα κίτρινο χρώμα που έχει πέντε πέταλα. Η κύρια χρήση του St Johns wort ήταν ως αντικαταθλιπτικό αν και παρουσιάζει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες επίσης.

 

Το φυτό βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο στην Ασία και την Ευρώπη και έχει άλλα ονόματα όπως το ζιζάνιο κατσίκα και το ζιζάνιο Klamath. Αυτό το φυσικό πολυετές φυτό γεμίζει τα χωράφια και συχνά αγνοείται από τους αγρότες που το θεωρούν επιβλαβές για την καλλιέργειά τους.


St Johns wort

Ενεργοί παράγοντες του Αγίου Ιωάννου

Έχει αρκετές φυσικές χημικές ουσίες σε αυτό, οι οποίες πιστεύεται ότι ασκούν τα ευεργετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται σε διαφορετικές συνθήκες. Τα συστατικά που απομονώνονται από αυτόν τον φυσικό πόρο είναι:

Ναφθοδιανθρόνες που περιλαμβάνουν υπερικίνη (επίσης ψευδοϋπερπεριδίνη) και πρωτοφυπεριδίνη (επίσης πρωτοψευδοϋπεριδίνη) μαζί με κυκλοψευδοϋπερπεριδίνη.

Το άλλο απομονωμένο στοιχείο είναι φλαβονοειδή τα οποία περιλαμβάνουν ρουτίνη, λουτεολίνη και κβερκετίνη.

Επιπλέον, η υπερφόρίνη, οι τανίνες και ορισμένα αμινοξέα βρέθηκαν επίσης στο St John wort.

Από όλα τα συστατικά που βρέθηκαν στο βότανο του St John, η υπερικίνη και η υπερφορίνη πιστεύεται ότι είναι η αιτία των νευροψυχιατρικών επιδράσεων. Η υπερφόρίνη θεωρείται ότι είναι η κυρίαρχη συνιστώσα όσον αφορά την άσκηση ευεργετικών επιδράσεων του st Johnson wort. Επηρεάζει τα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές (νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη) και ως εκ τούτου ασκούν τις επιπτώσεις βελτίωσης της διάθεσης.