Συστατικά των καρπών της θάλασσας

Η θαλάσσια πορτοκαλιά (Hippophae rhamnoides) είναι ένας από τους σημαντικούς φυσικούς πόρους των ορεινών περιοχών της Κίνας και της Ρωσίας. Το φυτό αναπτύσσεται φυσικά σε αμμώδη εδάφη σε υψόμετρο 1.200-4.500 μέτρα (4.000-14.000 πόδια) σε κρύα κλίματα, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε εύκρατες ζώνες. Το Sea buckthorn (Hipphophae rhamnoides) είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται για μεγάλο διάστημα στη βοτανική ιατρική. Διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος, το εκχύλισμα θαλάσσιου κουταβιού περιέχει μια ποικιλία από απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της βιταμίνης Ε και των ανθοκυανινών). Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η θαλάσσια κάνθαρος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.


Συστατικά των φρούτων της θάλασσας (ανά 100 γραμμάρια φρέσκων καρπών)

Βιταμίνη C

200-1.500 mg (τυπική ποσότητα: 600 mg)

Βιταμίνη Ε (μικτές τοκοφερόλες)

Μέχρι 180 mg (ίσες με περίπου 270 IU)

Φολικό οξύ

Έως 80 mcg

Καροτενοειδή, όπως βήτα καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη. Αυτά συμβάλλουν στο κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του καρπού

30-40 mg

Λιπαρά οξέα (έλαια). Τα κύρια ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9), το παλμιτολεϊκό οξύ (ωμέγα-7), το παλμιτικό οξύ και το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6) και το λινολενικό οξύ (ωμέγα-3). Υπάρχουν επίσης κορεσμένα έλαια και στερόλες (κυρίως β-σιτοστερόλη)

6-11% (3-5% σε πολτό φρούτων, 8-18% στους σπόρους) · Η σύνθεση λιπαρών οξέων και η συνολική περιεκτικότητα σε έλαιο ποικίλλουν ανάλογα με τα υποείδη

Οργανικά οξέα εκτός του ασκορβικού (π.χ., κινικό οξύ, μηλικό οξύ · συστατικά παρόμοια με εκείνα που απαντώνται στα βακκίνια)

Ποσότητα μη προσδιορισμένη. Ο εκπεφρασμένος χυμός έχει ρΗ 2,7-3,3

Τα φλαβονοειδή (π.χ., κυρίως ισορχαμινίνη, γλυκερίδια κβερκετίνης και καμπεφερόλη, αυτά είναι τα ίδια φλαβονοειδή που βρίσκονται στο Ginkgo biloba.

100-1,000 mg (0,1% έως 1,0%)