Οφέλη για την υγεία του βήτα καροτίνης

Τα καροτένια, ειδικά το β-καροτένιο, απαντώνται άφθονα στον φυσικό κόσμο των φυτών. Εκτιμάται ότι σχεδόν περισσότερα από 500 διαφορετικά καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, η λουτεΐνη , οι κρυπτοξανθίνες, οι ζεαξανθίνες κλπ. Κατανέμονται σε όλο το φυτό και τα βασίλεια των φυκιών. Αν και πολλά από αυτά έχουν αποδεδειγμένες ανεξάρτητες λειτουργίες, περίπου 50 ή περισσότερα μπορούν να μεταβολιστούν σε βιταμίνη-Α μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές στις φυτικές πηγές της τροφικής αλυσίδας και, για τον ίδιο λόγο, είναι επίσης γνωστό ως προ-βιταμίνη Α.


Beta Carotene

Οφέλη για την υγεία του βήτα καροτίνης

Όντας μια σημαντική ένωση φλαβονοειδών, το β-καροτένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές λειτουργίες που βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες και έτσι να περιορίζει τις βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες, τις ϋΝΑ και τις πρωτεϊνικές δομές στους ιστούς.

 

Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα β-καροτίνης σε τρόφιμα έχει θετική συνάφεια με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και από του στόματος κοιλότητα και καρκίνους του πνεύμονα.

 

Με τη μετατροπή σε βιταμίνη Α από τα ένζυμα στο εντερικό τοίχωμα, εκτελεί όλες τις λειτουργίες της βιταμίνης Α όπως ο κύκλος του οπτικού, η αναπαραγωγή (παραγωγή γαμετών), η διατήρηση των επιθηλιακών λειτουργιών, η ανάπτυξη και η ανάπτυξη.