Οφέλη για την υγεία του Daidzein

Το Daidzein έχει τόσο αδύναμα οιστρογονικά όσο και ασθενή αντι-οιστρογόνα αποτελέσματα. Το Daizein έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση. Ο Foti P. et al του Τμήματος Επιστήμης των Τροφίμων και Μικροβιολογίας (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου) συνέκρινε την αντιοξειδωτική δράση της δαϊδεζίνης και της γενιστεΐνης. Αντιοξειδωτική δράση σε πρωτογενή και καρκινικά λεμφοκύτταρα. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η δαϊδεζίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με τη γενιστείνη στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη του DNA. Η αντιοξειδωτική δράση της daidzein μετρήθηκε σε συγκέντρωση η οποία θα μπορούσε να ληφθεί με την κατανάλωση προϊόντων σόγιας.


Το αντι-οιστρογονικό αποτέλεσμα της δαϊδζεΐνης μπορεί να εξηγήσει την αντι-καρκινογόνο, αντι-αθηρογόνο και αντι-οστεοπορωτική δράση της. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει από καιρό ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλή σόγια έχουν μειώσει την εμφάνιση καρκίνων του προστάτη. Αυτό το όφελος από τη σόγια θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση της δαϊδζεΐνης.


Daidzein


Ο Κωνσταντίνου AI et al (Τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο) μελέτησε την επίδραση της δαϊδεζίνης στην ικανότητα της τοματοξιφένης να προλαμβάνει όγκους μαστού. Συμπέρανε ότι ο συνδυασμός δαϊδεζίνης και ταμοξιφένης παράγει αυξημένη προστασία κατά της καρκινογένεσης του μαστού: η πολλαπλότητα του όγκου μειώθηκε κατά 76% και η επίπτωση του όγκου κατά 35%.


Ο Daidzein φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δαϊδεζίνη διεγείρει το σχηματισμό οστεοβλαστών, τα οποία είναι κύτταρα που παράγουν οστική μάζα.


Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το daidzein μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι Keung WM et al του Κέντρου Βιοχημικών και Βιοφυσικών Επιστημών και Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Βοστώνη, έδειξαν ότι ένα εκχύλισμα Radix Puerariae κατέστειλε την πρόσληψη αιθανόλης που προτιμούσε χάμστερ ελεύθερη επιλογή. Το βότανο Radix Puerariae περιέχει daidzein και χρησιμοποιείται στην Κίνα ως παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο για την τοξικομανία και την τοξικομανία.