Οφέλη για την υγεία των καρχαριών

Sambucus nigra - Ευρωπαίος ή μαύρος γέροντας - μπορεί να είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται συχνότερα για ιατρικούς σκοπούς σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από δεκαετίες και αιώνες εφαρμογής. Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.


Τα φλαβονοειδή είναι ένα άλλο συστατικό που τοποθετεί τα γεράκια στην κατηγορία των "πλούσιων σε αντιοξειδωτικά", ικανά να αποτρέψουν τη βλάβη των κυττάρων. Μία μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από φραγκοστάφυλο που ονομάζεται Sambucol θα μπορούσε να συντομεύσει τη διάρκεια της γρίπης έως και τρεις ημέρες.


elderberries


Άλλες παραδοσιακές χρήσεις του λουλουδιού είναι οι εξωτερικές αντισηπτικές πλύσεις και οι λακκούβες για τη θεραπεία τραυμάτων και ως πλύση ματιών για επιπεφυκίτιδα και φλεγμονή των ματιών. Χρησιμοποιείται για κοσμητικούς σκοπούς για χιλιετίες, λόγω της φήμης του αποσταγμένου νερού λουλουδιού για να μαλακώσει, να τονώσει και να αποκαταστήσει το δέρμα και να φωτίσει τις φακίδες. Τα λουλούδια μπορούν επίσης να βουτηγμένα στο πετρέλαιο για να κάνουν μια λοσιόν που χαλαρώνει τους πονεμένους μύες και καταπραΰνει εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα και εξανθήματα.


Οι χημικές ουσίες τόσο στα λουλούδια όσο και στα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διόγκωσης των βλεννογόνων όπως οι ιγμορείες και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Οι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν ακόμα για να καταπραΰνουν τα στομάχια των παιδιών και να ανακουφίζουν το αέριο. Οι καρδιές είναι φημισμένες για να έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου θεωρούνται καλές για τη διαχείριση του βάρους.


Αρχικά, οι καρδιές είναι μια πολύ καλή πηγή ινών βιταμίνης Α, που παρέχει 17 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας, αλλά εκλείφθηκε από την καταπολέμηση της μόλυνσης βιταμίνη C με 87 τοις εκατό - αναμφισβήτητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φυτό, εκτός από μαύρες κορινθιακές σταφίδες. Άλλα σημαντικά συστατικά σε αιθέρια έλαια περιλαμβάνουν σίδηρο (13 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας) καθώς και κάλιο, βιταμίνη Β6 και πολλά β-καροτένιο .