Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη για προστασία της όρασης

Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βρέθηκαν μαζί με πολλά λαχανικά, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Στον άνθρωπο, μπορούν να εμφανιστούν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μάτι, όπως το φακό, αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας. Για το λόγο αυτό, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη θεωρούνται να είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή όραση.


Μάτι-σχετικός με οφέλη: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια από επιβλαβείς υψηλής ενέργειας κύματα φωτός, όπως ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες στο φως του ήλιου. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα τουη λουτεΐνηκαι ζεαξανθίνη στον ιστό του ματιού είναι σχετίζεται με καλύτερη όραση, ιδίως σε αμυδρό φως ή όπου η λάμψη είναι ένα πρόβλημα. Δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι προστατεύουν από ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με δίαιτες υψηλές σε τροφές πλούσιες σε ζεαξανθίνη--ιδιαίτερα σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο--είναι έως και 50% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη. Μια σημαντική μελέτη έχει δείξει ότι συμπληρώματα που περιέχουν λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αν το έχετε ήδη. Ένα τεστ που ονομάζεται οπτικής πυκνότητας χρωστική ουσία της ωχράς κηλίδας τώρα χρησιμοποιείται από ειδικούς φροντίδα ματιών για τη μέτρηση των επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο μάτι ιστό.Σημείωση: Πολλές μελέτες σε συνδυασμό λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες C και ε. Itand #39; s το δυνατόν ότι ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι πιο χρήσιμο από ό, τι οποιοδήποτε ενιαίο θρεπτικό συστατικό.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: RDA δεν έχει οριστεί για λουτεΐνη ή ζεαξανθίνη.

Συνιστώμενο επίπεδο για την υγεία των ματιών: Η αμερικανική βάλουν οπτομετρικούς σύνδεσης συνιστά 10 mg/ημέρα της λουτεΐνης και 2 mg την ημέρα για ζεαξανθίνη.

Ανώτερο ασφαλές όριο: οι ερευνητές δεν έχουν οριστεί ένα ανώτερο όριο για λουτεΐνη ή ζεαξανθίνη.

Πιθανοί κίνδυνοι: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη σε περίσσεια μπορεί να μετατρέψει το δέρμα ελαφρώς κίτρινο. Έρευνα φαίνεται να δείχνουν ότι η χρήση έως 20 mg λουτεϊνη καθημερινά είναι ασφαλή.