Τα ενεργά συστατικά λουλουδιών πάθους

Τα διάφορα είδη λουλουδιών πάθους περιέχουν παρόμοιες, αλλά χημικά διακριτές ενώσεις. Με τόσα είδη, η ταυτοποίηση των ακριβών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν τα οφέλη για την υγεία του λουλουδιού του πάθους μπορεί να είναι κάπως δύσκολη. Και, παρά την έντονη έρευνα, η πηγή των ηρεμιστικών ιδιοτήτων της εξακολουθεί να είναι για κερδοσκοπία.

 

Μία θεωρία αποδίδει πίστωση σε μια συγκεκριμένη ένωση αλκαλοειδούς στο φυτό. Τα πολλά είδη Passiflora περιέχουν πολλές διαφορετικές αλκαλοειδείς ενώσεις και η πιο μελετημένη είναι η βαρκίνη. Το Harmine είναι ένα αλκαλοειδές βήτα-καρβολίνης που είναι γνωστό ότι έχει ποικίλα φαρμακολογικά αποτελέσματα. Βοηθάει στην επιβράδυνση της διάσπασης των νευροδιαβιβαστών, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενθαρρύνει την υγεία των οστών και υποστηρίζει μια ισορροπημένη διάθεση.


Passion flower

 

Το λουλούδι πάθους φιλοξενεί επίσης αρκετά φλαβονοειδή, όπως η απειγινίνη, το orientin, η swertiamarin, η quercetin , η kaempferol, η vitexin και η chrysin. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους συνδυασμούς ή συνδυασμός αυτών των φυτοχημικών θα μπορούσε να συμβάλει στα θεραπευτικά αποτελέσματα του φυτού. Τα φλαβονοειδή είναι μια μεγάλη ομάδα φυτοχημικών που έχουν αναλυθεί για νευροπροστατευτική δράση. Επίσης, επιδεικνύουν καταπραϋντικές επιδράσεις που επιδιώκουν ισορροπία.

 

Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός δράσης θα μπορούσε να είναι γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA. Το GABA είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, που σημαίνει ότι βοηθά στην επαγωγή χαλάρωσης και ύπνου. Παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το λουλούδι πάθους μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα GABA και να προωθήσει τη χαλάρωση. Λόγω της ποικιλίας των ειδών λουλουδιών πάθους και των μεθόδων χορήγησης λουλουδιών πάθους, τα ευρήματα αυτά δεν είναι ακόμη καθοριστικά.