Τι είναι οι σαπωνίνες;

Φυσικά απορρυπαντικά που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτικών ειδών, ειδικά φυτά της ερήμου αλλά και βότανα (σαπούνι, σαπουνάδα, σαπουνάδα, σαπουνάδα). Οι εμπορικές σαπωνίνες εξάγονται κυρίως από φυτά Quillaja saponaria και Yucca schidigera. Quillaja φλοιός έχει χρησιμοποιηθεί στη Χιλή ως σαμπουάν για αιώνες. Η Yucca είναι εγγενής στις αποικίες Mojave και Sonoran της Καλιφόρνια, της Baja California και της Νότιας Νεβάδα και της Δυτικής Αριζόνα. Λόγω των επιφανειοδραστικών ιδιοτήτων τους, οι σαπωνίνες χρησιμοποιούνται επίσης βιομηχανικά, σε εξόρυξη και διαχωρισμό μεταλλευμάτων, γαλακτώματα για φωτογραφικές μεμβράνες και καλλυντικά προϊόντα όπως κραγιόν και σαμπουάν όπου οι αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες τους είναι σημαντικές εκτός από τις μαλακτικές τους επιδράσεις. Οι ιδιότητές τους εξάγονται χρησιμοποιώντας μεθόδους ψυχρής πίεσης.

Η ρίζα Yucca έχει υψηλά επίπεδα yucconin και οι Native Americans το χρησιμοποιούσαν για χρόνια για να κάνουν σαπούνι και σαμπουάν. Οι ντόπιοι Αμερικανοί πλένονται τα μαλλιά τους με την Yucca για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης. Χρησιμοποίησαν επίσης τα λουλούδια και τα φρούτα για φαγητό. Οι μαύροι σπόροι ξηραίνονται και αλέθονται σε αλεύρι. Οι φυλλικές ίνες χρησιμοποιήθηκαν για την ύφανση υφασμάτων, για το σχοινί και για την κατασκευή σανδαλιών. Το Yucca έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων, αιμορραγίας, γονόρροιας, αρθρίτιδας και ρευματισμών και πολλών άλλων παθήσεων σε όλη την ιστορία.

Τα σαπωνώδη χαρακτηριστικά των σαπωνίνων τα καθιστούν ιδανικά για χρήση ως πρόσθετα ψεκασμού (κάνουν τους ψεκαστήρες να λειτουργούν καλύτερα). Κάνουν επίσης τα σπρέι να κολλάνε ή να εξαπλώνονται καλύτερα στις επιφάνειες των φύλλων. Επιτρέπουν επίσης την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που κάνουν είναι να κατανέμουν το νερό πιο ομοιόμορφα σε σκληρά για να υγρά υποστρώματα. Για τους λόγους αυτούς, οι σαπωνίνες χρησιμοποιούνται συχνά σε λιπάσματα, γλάστρες και φυτοφάρμακα.


yucca extract


Οι παράγοντες διαβροχής Yucca βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα:

• Φυτοφάρμακα

• αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών

• κατανέμουν το νερό πιο ομοιόμορφα

• βιοαποικοδομήσιμο

• βιολογικά

• ανανεώσιμη


Οι σαπωνίνες όταν αναμιγνύονται με νερό μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού, επιτρέποντας το σχηματισμό μικρών σταθερών φυσαλίδων. Ως συνέπεια των επιφανειοδραστικών ιδιοτήτων τους, οι σαπωνίνες είναι εξαιρετικοί παράγοντες αφρισμού (πολύ σταθεροί). Σήμερα, οι σαπωνίνες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αφρού πυροσβεστήρα, οδοντόκρεμας, σαμπουάν, υγρών σαπουνιών και καλλυντικών και για την αύξηση των αφριστικών ιδιοτήτων μπύρας και αναψυκτικών. Οι σαπωνίνες έρχονται σε σκόνη ή σε υγρή μορφή και μπορούν να βρεθούν σε λιπάσματα (τροποποιήσεις) και σε χωρίς ρύπους μίγματα και ορισμένα φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα), απορρίματα γατών, απορρυπαντικά, ποτά, κραγιόν, φυτικά βάλσαμα δέρματος και πολλά άλλα πράγματα.