Τι μπορούμε να πάρουμε από τις ισοφλαβόνες σόγιας;

Οι ισοφλαβόνες σόγιας είναι ισχυρές φυτικές ουσίες χημικώς παρόμοιες με τις ορμόνες θηλυκού οιστρογόνου. Η παρουσία τους σε τρόφιμα σόγιας μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε γιατί οι άνθρωποι σε χώρες όπου η σόγια είναι ένα μεγάλο μέρος της διατροφής υποφέρουν από σχετικά λίγα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως οι καυτές παλμούς. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά ορισμένων καρκίνων που συνδέονται με την ορμόνη είναι πολύ χαμηλότερα στην Ασία από ό, τι σε πολλά μέρη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.


Soy isoflavones

Οφέλη για την υγεία των ισοφλαβόνων σόγιας

Δύο ιδιαιτέρως σημαντικές ισοφλαβόνες σε σόγια γενιστείνη και δαϊδεζίνη - εμφανίζονται για να προστατευθούν από διαταραχές που σχετίζονται με ορμόνες όπως ο καρκίνος του μαστού και η ενδομητρίωση. Κάνουν αυτό με το να ανταγωνίζονται για την ίδια θέση στα κύτταρα (σημεία υποδοχέα) ότι το ίδιο το οιστρογόνο του σώματος κάνει. Μερικοί από τους κινδύνους υπερβολικής οιστρογόνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και της μήτρας, μπορεί προφανώς να μειωθούν με αυτόν τον τρόπο.

 

Ομοίως, όταν τα φυσικά επίπεδα οιστρογόνου του σώματος πέφτουν, όπως συμβαίνει με την εμμηνόπαυση, η ισοφλαβόνη σόγιας μπορεί να αντισταθμιστεί με τη δέσμευση σε μερικές από τις θέσεις υποδοχέων κυττάρων που το οιστρογόνο κάποτε έκανε. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να βελτιωθούν ως αποτέλεσμα.

 

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν επίσης να αναστέλλουν τα ένζυμα που προκαλούν καρκίνο, να παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.