Γιατί είναι το Resveratrol σημαντικό;

Η ρεσβερατρόλη , όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, προκαλεί στο σώμα την αποτελεσματική αποτοξίνωση μορίων που οξειδώνουν άλλα μόρια και ιστούς. Τυπικά, ο φυσιολογικός μεταβολισμός του σώματος δημιουργεί άκρως αντιδραστικά και οξειδωτικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η παραγωγή τους αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και του στρες. Προκαλούν μεταβολές στο DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και άλλες ζωτικές κυτταρικές δομές, όπως τα μιτοχόνδρια, με την οξείδωση τους.

 

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από αυτά τα επικίνδυνα μόρια, καταγράφοντας και εκτονώνοντάς τα, απομακρύνοντάς τα από το κυτταρικό περιβάλλον. Τα αντιοξειδωτικά προσφέρονται επίσης να οξειδωθούν από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά να αναγεννηθούν. Αυτό προστατεύει άλλα βασικά μόρια και κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Είναι κυρίως αναγωγικοί παράγοντες, για το λόγο αυτό, όπως θειόλες και πολυφαινόλες.


Resveratrol

 

Τα αντιοξειδωτικά επίσης βοηθούν πάρα πολύ στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τους οξειδωτικούς παράγοντες. Έτσι, ένα υγιές επίπεδο αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, είναι απαραίτητα για την πρόληψη της χρόνιας φλεγμονώδους βλάβης, για να σταματήσουν τις προκαρκινικές αλλαγές και να επιβραδύνουν τις αποκαλούμενες αλλαγές γήρανσης.

 

Η ρεσβερατρόλη απορροφάται καλά μετά από χορήγηση από το στόμα και είναι ιδιαίτερα δραστική στο σώμα, αλλά έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Μεταβολίζεται γρήγορα και συνεπώς τα επίπεδα της μη μεταβολικής ρεσβερατρόλης στο αίμα είναι χαμηλά. Ανιχνεύεται σε μεγάλο βαθμό ως μεταβολίτες στο αίμα και στα ούρα, ενώ η βιοδραστικότητα αυτών των μεταβολιτών είναι ακόμη άγνωστη. Είναι λιποδιαλυτό και βρίσκεται ως μορφή δεσμευμένης γλυκόζης ή γλυκοζίτης, που ονομάζεται piceid.