Γιατί χρησιμοποιούμε το Betaine;

Η βηταΐνη ονομάζεται επίσης ως άνυδρη τριμεθυλογλυκίνη ή βεταϊνη. Η χολίνη και η γλυκίνη βηταΐνη είναι οι δύο διαφορετικές μορφές βεταϊνης. Η βηταΐνη παράγει καρνιτίνη, η οποία προάγει τη λειτουργία του ήπατος και την κυτταρική αναπαραγωγή, καθώς και το μεταβολισμό της αμινοξικής ομοκυστεΐνης. Λόγω της αποτελεσματικότητας της βηταΐνης, ο FDA έχει εγκρίνει συμπληρώματα βηταΐνης για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης.


Η βηταΐνη βρέθηκε για πρώτη φορά στα τεύτλα. Η ονομασία Betaine πήρε το όνομά της μετά την ανακάλυψή της στα τεύτλα. Είναι συνήθως ένα ενεργό συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων με βηταΐνη HCl ως το πιο δημοφιλές. Περιέχει βιταμίνη, βεταϊνη, υδροχλωρικό οξύ και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πεψίνη.


Betaine


Η βηταϊνη αποτελείται χημικά από αμινοξέα γλυκίνης, η οποία έχει τρεις ομάδες μεθυλίου συνδεδεμένες με αυτήν. Στο σώμα, η βεταϊνη μπορεί να παραχθεί με φυσικό τρόπο από τη χολίνη και σε ορισμένα τρόφιμα όπως το quinoa και τα τεύτλα. Πολλές βιοχημικές διεργασίες εξαρτώνται από τη μεθυλίωση και η βεταϊνη λειτουργεί ως ένας δότης μεθυλίου. Ένα παράδειγμα είναι το αμινοξύ ομοκυστεΐνης στο οποίο προστίθεται μεθυλομάδα από βηταΐνη για να σχηματιστεί μεθειονίνη. Με αυτό τον τρόπο, η βηταΐνη μειώνει τις συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης και αυξάνει την ανάπτυξη του μυός με τη σύνθεση πρωτεϊνών του.


Η βηταΐνη είναι μια μη απαραίτητη θρεπτική ουσία. Λαμβάνεται από διάφορες φυτικές πηγές όπως ολικός σίτος, τεύτλα, μπρόκολο και σπανάκι. Παράγεται επίσης από τον οργανισμό και ο κύριος ρόλος του είναι να λειτουργήσει ως ομάδα μεθυλίου, η οποία είναι ιδανική για κυτταρική αναπαραγωγή, αποτοξίνωση και λειτουργία του ήπατος. Η βηταΐνη έχει επίσης δείξει δυνατότητες όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, την προώθηση της αύξησης μυών, την απώλεια λίπους και τη συνεισφορά στη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών. Έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα, ειδικά σε συμπληρώματα ενέργειας όπως πρωτεΐνη σκόνη, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση και τη σύνθεση του σώματος.