Πηγές και οφέλη της λουτεολίνης

Η λουτεολίνη είναι ένα κοινό φλαβονοειδές. Στις πηγές του περιλαμβάνονται πολλές ποικιλίες φυτών, όπως φρούτα, λαχανικά και φαρμακευτικά βότανα. Πηγές φυτών πλούσιες σε λουτεολίνη εμφανίστηκαν στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως η υπέρταση, οι φλεγμονώδεις διαταραχές και ο καρκίνος. Η λουτεολίνη μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του φλοιού που προκαλείται από τη νιασίνη.


Η λουτεολίνη θεωρείται από ορισμένους ότι είναι ένα θρεπτικό συστατικό, καθώς βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προάγει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Βρίσκεται σε φύλλα αγκινάρας, μαϊντανό, σέλινο, πιπεριές, ελαιόλαδο, δεντρολίβανο, λεμόνια, φασκόμηλο, μέντα, θυμάρι και άλλα τρόφιμα. Τα βασικά ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η λουτεολίνη ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας με άλλες πιθανές επιδράσεις στο σηπτικό σοκ.


Luteolin Source


Η λουτεολίνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με όχι τόσο προ-οξειδωτικό (προκαλώντας οξειδωτικό στρες) το δυναμικό από το πιο μελετημένο φερβενοειδές quercetin , αλλά προφανώς με ένα καλύτερο προφίλ ασφάλειας.

Παρουσιάζει εξαιρετικές ρίζες καθαρισμού και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες, ειδικά όταν δοκιμάζονται σε πολύπλοκα βιολογικά συστήματα όπου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες. Έχει προταθεί για τη σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση την in vitro εργασία.