Άλφα και ιστορικά πλεονεκτήματα

Το Alfalfa, γνωστό επιστημονικά ως Medicago sativa, είναι ένα ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια Fabaceae, το οποίο περιλαμβάνει τα μπιζέλια. Είναι περισσότερο γνωστή ως μηδική στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μηδική γενικά μοιάζει με τριφύλλι και έχει μοβ λουλούδια που αναπτύσσονται σε μικρές συστάδες. Ο σπειροειδής καρπός περιέχει 10 έως 20 σπόρους.

 

Η μηδική προέρχεται πιθανότατα από τη Νότια Κεντρική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί ως καλλιέργεια ζωοτροφών για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αρχικά καλλιεργήθηκε στο Ιράν, αν και καλλιεργείται τώρα σε θερμές και εύκρατες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η μηδική είναι συνήθως συγκομιδή σαν σανό, αλλά μπορεί επίσης να αποθηκευτεί ως ενσίρωση ή να χρησιμοποιηθεί ως πράσινο.


Alfalfa


Η πρωταρχική αξία της μηδικής ως καλλιέργεια είναι ο συνδυασμός της υψηλής απόδοσης και της θρεπτικής της αξίας. Συνήθως έχει την καλύτερη διατροφική αξία και την υψηλότερη απόδοση όλων των καλλιεργειών χορτονομής σε περιοχές όπου είναι καλά προσαρμοσμένη. Η μηδική είναι επίσης πολύ ανθεκτική στην ξηρασία λόγω του βαθύ ριζικού συστήματος της.

 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες της Alfalfa και οι εύπεπτες ίνες της καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμη για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Είναι επίσης χρήσιμο για βοοειδή, αίγες, άλογα και πρόβατα. Η αφυδατωμένη μηδική και η συμπυκνωμένη μηδική χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατροφή των πουλερικών. Η μηδική είναι επίσης βρώσιμη από τους ανθρώπους και τα νεαρά λάχανα προστίθενται συχνά σε σάντουιτς και σαλάτες.

 

Η μηδική είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν λαμβάνεται με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Η διαδικασία παρασκευής της μηδικής για τον σκοπό αυτό γενικά συνίσταται στην αφυδάτωση των φύλλων και στην άλεση αυτών σε σκόνη. Το εκχύλισμα μη αλφαβήτων διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χαλαρή σκόνη, δισκία και τσάι.