Οφέλη από τη ρίζα του γλυκόριζα

Οι πιο κοινές φαρμακευτικές χρήσεις της ρίζας γλυκόριζας περιλαμβάνουν πρακτικές παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) γνωστές ως gan zao. Στη μορφή φαρμάκων TCM, η ρίζα γλυκόριζας θεωρείται ότι βοηθάει στην εργασία με άλλα βότανα και μπαχαρικά για να διευθετήσει το στομάχι και να ανακουφίσει την συμφόρηση.


Οι δυτικοί ιατροί ή βοτανολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν τη χρήση εκχυλίσματος ρίζας γλυκόριζας για την επίδρασή του στο εντερικό σύστημα. Εάν πάσχετε από ήπια δυσκοιλιότητα, εξετάστε ένα τσάι βοτάνων που γίνεται με εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας. Οι ενώσεις στη ρίζα γλυκόριζας βοηθούν το άλμα να αρχίσει την πεπτική οδό και να μεταφέρει τα απόβλητα από το σώμα.


licorice root


Άλλα θέματα του πεπτικού συστήματος, όπως η εκκολπωματίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του παχέος εντέρου, και τα έλκη μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας. Τα ποτά που καταναλώνονται με τη ρίζα φαίνεται να καταπραΰνουν τις φλεγμονώδεις περιοχές και να μειώνουν τα οδυνηρά συμπτώματα μειώνοντας τα όξινα επίπεδα στο σώμα. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια αντισπασμωδική πτυχή στην ρίζα γλυκόριζας που βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη νόσο του Crohn. Και οι δύο αυτές διαταραχές προκαλούν ενοχλητικό στομάχι και κοιλιακό άλγος και μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από πνευμονικές διαταραχές, όπως βρογχίτιδα μαζί με πονόλαιμο και βήχα, μπορούν να επωφεληθούν από την λήψη εκχυλίσματος ρίζας γλυκόριζας. Η γλυκυρριζίνη που βρίσκεται στην ρίζα της γλυκόριζας βοηθάει να μπλοκάρει ένζυμα που μειώνουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βλέννας. Όταν ένα άτομο έχει πονόλαιμο ή πολύ βήχα, αυτό μπορεί να προκληθεί από τη δημιουργία βλεννογόνου. Όταν παράγεται περισσότερος βλεννογόνος λόγω του ενζύμου που παρεμποδίζει τη γλυκυρριζίνη, εξέρχεται ευκολότερα από το σώμα, που καθαρίζει τους πνεύμονες και τις κοιλότητες. Αυτό το φυσικό κατασταλτικό βήχα βρίσκεται συχνά σε παστίλιες και σιρόπια βήχα.