Διαφορά σε λοβαστατίνη και κόκκινο ρύζι ζύμης

Οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη συχνά ξεκινούν με φάρμακα στατίνης για να μειώσουν τα επίπεδα τους όταν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν είναι αρκετή. Φάρμακα όπως το Lovastatin βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μια φυσική εναλλακτική λύση ή δεν ανέχονται συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το κόκκινο ρύζι ζύμης έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες και συχνά προωθείται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Υπάρχουν μερικές διαφορές και μερικές ομοιότητες μεταξύ του κόκκινου ζυμομύκητα και της Lovastatin.

Διαφορές στην προέλευση

Το κόκκινο ρύζι ζυμών αναπτύσσεται όταν η μαγιά, Monascus purpureus, ζυμώνεται με ρύζι. Η ζύμη παράγει χημικές ενώσεις που ονομάζονται μονοκοολίνες οι οποίες είναι τα ενεργά συστατικά σε κόκκινο ρύζι ζύμης που μειώνουν τη χοληστερόλη. Η μονοκολίνη Κ έχει την ίδια χημική δομή με την λοβαστατίνη η οποία αρχικά απομονώθηκε από ένα βακτήριο γνωστό ως Aspergillus. Δεδομένου ότι και οι δύο έχουν την ίδια δομή, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στο σώμα.


Red yeast rice

Σύνθεση κόκκινου ζυμομύκητα

Δεδομένου ότι το κόκκινο ρύζι ζύμης είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, το φάρμακο δεν είναι τυποποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκάλι από κάθε κατασκευαστή θα μπορούσε να έχει διαφορετική ποσότητα μονοκλίνης. Ορισμένες παρτίδες ενδέχεται να περιέχουν πολύ λίγο δραστικό συστατικό, ενώ μερικοί ενδέχεται να έχουν πάρα πολλά.

Σύνθεση λοβαστατίνης

Επειδή η λοβαστατίνη είναι προϊόν συνταγογράφησης, η δοσολογία τυποποιείται και ρυθμίζεται από τον FDA, έτσι ώστε κάθε παρτίδα να έχει παρόμοια ποσότητα φαρμάκου.