Παροχές και χρήσεις Gardenia στην κινεζική ιατρική

Η κοινή γαρδένια, ή το ακρωτήριο Jasmine, είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό θάμνο που θα είναι γνωστό σε πολλούς Αμερικανούς. Είναι γνωστό για τα άρωμα λευκά λουλούδια και τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα και είναι κοινός στις πιο θερμές περιοχές των ΗΠΑ - ειδικά στον βαθύ νότο. Η Γαρδένια είναι εγγενής στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, αλλά βρίσκεται σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο σήμερα.


gardenia


Οι επαγγελματίες της κινεζικής βοτανοθεραπείας χρησιμοποιούν τα πορτοκάλια της γαρδένια, τα φρούτα που μοιάζουν με μούρα - γνωστά ως Zhi Zhi ή φρούτα του Jas Jasmine - σε διάφορα θεραπευτικά μείγματα. Αυτά τα κολλώδη, γεμάτα με πολτό φρούτα συλλέγονται το φθινόπωρο και το χειμώνα και χρησιμοποιούνται είτε ωμά είτε μετά τηγανισμένα και ξεραμένα. (Στο τελευταίο, οι ασκούμενοι θερμαίνουν το φρούτο μέχρι να μαυρίσει η επιφάνειά του). Το Zhi Zhi μπορεί να παρασκευαστεί σε τσάι ή σούπα για άμεση κατανάλωση ή να τεμαχιστεί σε κάψα ή κρέμα για τοπικές εφαρμογές.


Στην κινεζική ιατρική, η γαρδενία θεωρείται ότι έχει πικρή γεύση και ψυχρή θερμοκρασία στο σώμα. Το Zhi Zi μπαίνει στο κανάλι Heart, Lung, Stomach και San Jiao. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρήσιμο για την εκδήλωση ασθένειας και δυσλειτουργίας που προέρχεται από υπερβολική ζέστη. Λόγω της τάσης της να επηρεάζει πολλαπλά κανάλια, είναι ένα από τα ασφαλέστερα βότανα στην κινεζική ιατρική για την εξάλειψη της παθολογικής θερμότητας μέσω της ούρησης. Η θερμότητα στο σώμα μπορεί να παρουσιαστεί ως ευερεθιστότητα, πληγές στο στόμα ή ίκτερο. Η υγρή θερμότητα είναι ιδιαίτερα πιθανό να εκδηλωθεί εξωτερικά, για παράδειγμα, ως μολύνσεις στα μάτια ή φαγούρα δερματικά ερεθισμούς όπως το έκζεμα. Το Gardenia είναι επίσης χρήσιμο για τα καταπραϋντικά εγκαύματα και βοηθώντας τους να θεραπεύσουν γρήγορα.