Οφέλη για την υγεία του ελαγικού οξέος

Τι είναι το Ellagic Acid;

Το ελαγικό οξύ είναι μια τετηγμένη πολυφαινόλη τεσσάρων δακτυλίων. Το καθαρό ελλαγικό οξύ είναι ένα κρεμώδες έως ανοικτό κίτρινο κρυσταλλικό στερεό.

Το ελαγικό οξύ υπάρχει σε πολλά κόκκινα φρούτα και μούρα, όπως σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα, βακκίνια, ρόδια και μερικά καρύδια, όπως πεκάν και καρύδια. Τα υψηλότερα επίπεδα ελλαγικού οξέος βρίσκονται στα σμέουρα. Στα φυτά, το ελλαγικό οξύ είναι παρόν με τη μορφή ελλαγιτανίνης, η οποία είναι ελγικό οξύ συνδεδεμένο με ένα μόριο σακχάρου.


Ellagic Acid

Οφέλη για την υγεία του ελαγικού οξέος

Το ελαγικό οξύ έχει αντιοξειδωτικές, αντι-μεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει την αντικαρκινική δραστηριότητα σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, του οισοφάγου, του δέρματος, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος. Ειδικότερα, το ελλαγικό οξύ εμποδίζει την καταστροφή του γονιδίου Ρ53 από καρκινικά κύτταρα. Το ελαγικό οξύ μπορεί να δεσμεύεται με μόρια που προκαλούν καρκίνο, καθιστώντας τα έτσι ανενεργά. Στις μελέτες τους Οι επιδράσεις του διαιτητικού ελλαγικού οξέος στα ένζυμα του κυτοχρώματος P450 και της φάσης ΙΙ σε ηπατικά και οισοφαγικά βλεννογόνα. Οι Ahn D et al έδειξαν ότι το ελλαγικό οξύ προκαλεί μία μείωση στα συνολικά ηπατικά κυτοχρώματα του βλεννογόνου και μια αύξηση σε ορισμένες δραστηριότητες ενζύμου της ηπατικής φάσης II, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα των ιστών στόχων να αποτοξινώνουν τα δραστικά ενδιάμεσα. Το ελαγικό οξύ έδειξε επίσης χημειοπροστατευτική επίδραση έναντι διαφόρων καρκίνων που προκαλούνται από χημικά.