Σύγχρονες φαρμακολογικές δράσεις του Poria Cocos

Ο μύκητας Poria cocos έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κίνα, ειδικά στις νότιες περιοχές. Από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι συνηθίζουν να το αλέθουν σε σκόνη ως φάρμακο ή για την υγειονομική περίθαλψη καταναλώνοντάς την καθημερινά. Ωστόσο, πολύ λίγες οικογένειες θα μπορούσαν να το αντέξουν λόγω του ακριβού κόστους παραγωγής. Ευτυχώς είναι τώρα μια διαφορετική ιστορία. Στην πραγματικότητα αυτό το βότανο είναι τόσο οικονομικό και πρακτικό, ώστε όλοι να δικαιούνται τα οφέλη για την υγεία.


茯苓4.jpg

Σύγχρονες φαρμακολογικές δράσεις του Poria Cocos

1. Διουρητικό αποτέλεσμα. Τα πειράματα έδειξαν ότι το μανιτάρι πορώδες μόνο δεν είχε καθόλου διουρητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιήθηκε στη φόρμουλα του Wu Ling San, έδειξε σημαντική διούρηση σε σκύλους με ενδοφλέβια ένεση και υγιείς ανθρώπους και κουνέλι με από του στόματος αφέψημα. Και η αυξημένη απέκκριση νατρίου, καλίου, χλωριδίου βρέθηκε σε σκύλους. Αλλά αναφέρθηκε ότι τα βασικά διουρητικά βότανα σε αυτόν τον τύπο είναι ο Gui Zhi, ο Ze Xie (Root Plantain Water) και ο Bai Zhu (Atractylodes).

2. Αντιβακτηριακό αποτέλεσμα. Το πείραμα in vitro δεν βρήκε βακτηριοστατική δράση. Το εκχύλισμα κόκκου Poria από αιθανόλη αντί για νερό μπορεί να σκοτώσει λεπτόσπιρα in vitro.

3. Επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα. Αυτό το βότανο μπορεί να χαλαρώσει άμεσα το απομονωμένο έντερο κουνελιού, να παρεμποδίσει το γαστρικό έλκος που προκαλείται από τη σύνδεση του πυλωρού σε αρουραίους και να μειώσει το οξύ του στομάχου.

4. Άλλες επιδράσεις. Μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος. Το βάμμα και η έγχυση του μπορούν να εμποδίσουν την απομονωμένη καρδιά του φρυγανιού. Το εκχύλισμα κόκκου Poria από αιθέρα ή αιθανόλη μπορεί να ενισχύσει την καρδιακή συσταλτικότητα. Αλλά δεν έδειξε καμία αντιεμετική επίδραση στον εμετό που προκαλείται από το digitalis.