Το εκχύλισμα βατόμουρου βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο, τα σμέουρα είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ, το οποίο έχει επιδείξει την ικανότητα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτά περιλαμβάνουν τους καρκίνους του δέρματος, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και του οισοφάγου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελλαγικό οξύ έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου ταυτόχρονα. Το ελαγικό οξύ δρα ως αντιοξειδωτικό, απενεργοποιεί συγκεκριμένους καρκινογόνους παράγοντες και επιβραδύνει την αναπαραγωγή ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

 

Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες και για τα μαύρα σμέουρα - διαπιστώθηκε ότι αλλοιώνουν τα γονίδια και επιστρέφουν στην κανονικότητα (στην περίπτωση του καρκίνου του οισοφάγου) και βοηθούν στη θεραπεία. Το μαύρο εκχύλισμα βατόμουρου βρέθηκε επίσης για την αποκατάσταση της κατασταλτικής δραστηριότητας του όγκου, βοηθώντας έτσι τη θεραπεία του καρκίνου.

raspberry extract

 

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, το εκχύλισμα κόκκινου βατόμουρου έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο στη θεραπεία των καρκίνων του στομάχου και του παχέος εντέρου. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

 

Μια άλλη αμερικανική μελέτη υποστήριξε τις χημειοπροληπτικές ιδιότητες των μαύρων σμέουρων, ειδικά στην περίπτωση καρκίνου του στόματος. Αυτές οι αντι-καρκινογόνες ιδιότητες του εκχυλίσματος βατόμουρου μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία ανθοκυανινών. Αυτές οι ανθοκυάνες είναι ενώσεις που απαντούν στη φύση και προσφέρουν τη χρωματιστή χρωστική ουσία σε φρούτα και λαχανικά. Αναστέλλουν τον μετασχηματισμό των κυττάρων, καταστέλλουν τη φλεγμονή και προκαλούν φυσιολογική λειτουργία σε καρκινικά κύτταρα.

 

Στην πραγματικότητα, το εκχύλισμα βατόμουρου έχει 40% περισσότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο από τα βακκίνια και τις φράουλες (τα φρούτα θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων για την πρόληψη του καρκίνου). Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το εκχύλισμα βατόμουρου μπορεί να εμποδίσει τη μετανάστευση του όγκου στο λεμφικό σύστημα.