Ρουτίνη για τα αγγεία του αίματος

Η ρουτίνα είναι μια σύνθετη ζάχαρη που βρίσκεται σε αφθονία στο φαγόπυρο, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες σε σπαράγγια, ραβέντι και τις φλούδες και τα φλοιά των εσπεριδοειδών. Η ονομασία ρουτίνη προέρχεται από το Ruta graveolens, την επιστημονική ονομασία της κοινής βότανο που περιέχει επίσης ρουτίνη. Πριν από το 1950, η ρουτίνη ονομαζόταν «βιταμίνη Ρ», αν και δεν είναι στην πραγματικότητα μια βιταμίνη.

 

Η ρουτίνα μπορεί να συνδυαστεί με βαρέα μέταλλα, να τα δεσμεύσει και να τους αποτρέψει από το να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις. Στο ανθρώπινο σώμα, η ρουτίνη μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια σιδήρου και χαλκού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αποτρέψει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του μαγγεσίου από τα τρόφιμα, επομένως η ρουτίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται με μεταλλικά συμπληρώματα ή με γεύματα.

Οφέλη για την υγεία του Rutin

Υπάρχουν ορισμένα ευεργετικά αποτελέσματα της ρουτίνης στο ανθρώπινο σώμα. Εδώ είναι μερικά μόνο:

Η ρουτίνη εξουδετερώνει τον παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF), ο οποίος προκαλεί σχηματισμό θρόμβων αίματος και προκαλεί τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις αλλεργιών.

Η ρουτίνη εξουδετερώνει την αναγωγάση της αλδόζης, ένα ένζυμο που μετατρέπει το σάκχαρο γλυκόζης σε μια αλκοόλη σακχάρου που ονομάζεται σορβιτόλη. Η σορβιτόλη μπορεί να πυκνώσει τους φακούς των ματιών και τις επενδύσεις των νεύρων, προκαλώντας βλάβη στην όραση και την αίσθηση.


rutin


Η ρουτίνη μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία η οξειδωμένη χοληστερόλη LDL προσελκύει τα λευκά αιμοσφαίρια που την μετατρέπουν στην πλάκα που σκληραίνει τις αρτηρίες.

Η ρουτίνη είναι ένας ήπιος αντιφλεγμονώδης παράγοντας και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Και το πιο σημαντικό.

Η ρουτίνα ενισχύει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα, μειώνοντας την αιμορραγία και αποτρέποντας την κατάρρευση.

Ρουτίνη για τα αγγεία του αίματος

Τα μεγαλύτερα οφέλη της ρουτίνης είναι στη θεραπεία ανεπιθύμητων κιρσών στις φλέβες και στη θεραπεία των διογκωμένων κιρσών στις φλέβες που είναι γνωστές ως αιμορροΐδες.

Ένα παράγωγο ρουτίνης που είναι γνωστό ως υδροξυαιθυλορουτοζίδιο (ή πιο συγκεκριμένα ένα τριυδροξυαιθυλορουτοζίδιο) αντιμετωπίζει μια κατάσταση γνωστή ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, στην οποία οι βαλβίδες των φλεβών στα πόδια δεν μπορούν να αντλούν αρκετό φτωχό οξυγόνο αίμα πίσω στην καρδιά.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει νυκτερινή κνησμό των ποδιών, μπαλώματα σκούρης καφέ χρώσης και έκζεμα του κιρσού, με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Η ρουτίνη και τα παράγωγα ρουτίνης αντιμετωπίζουν επίσης αιμορροΐδες και φλεβίτιδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φλεβίτιδα που προκαλείται από τα αντισυλληπτικά χάπια και φλέβες αράχνης στο πρόσωπο, τους μηρούς ή τους αστραγάλους.