Η αντιοξειδωτική δραστηριότητα του λυκοπενίου

Το λυκοπένιο μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα, όπως το καρπούζι, ντομάτα, γκουάβα, παπάγια, βερίκοκα, ροζ γκρέιπφρουτ και κόκκινα πορτοκάλια. Ωστόσο, το 85% των περισσότερων ανθρώπων #39; s διαιτητική πρόσληψη λυκοπενίου προέρχεται από τις ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας. Αυτή η χρωστική ουσία που δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται όταν τα κύτταρα του σώματος καίνε το οξυγόνο για την ενέργεια.

Ως αντιοξειδωτικό,το λυκοπένιοέχει αποδειχθεί ότι το πιο ισχυρό από όλα τα καροτενοειδή στη αποσβενύει οξυγόνου (singlet), ένα ιδιαίτερα αντιδραστικό και βραχύβια μόριο ικανό να προκαλέσει εκτεταμένες κυτταρικές βλάβες.Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα πλάσματος και των ιστών του λυκοπενίου αντικατοπτρίζει άμεσα τη διαιτητική πρόσληψη, αλλά συνεχής πρόσληψη των αντιοξειδωτικών έχουν μικρή επίδραση στα επίπεδα στο πλάσμα. Σε μία μελέτη, το χρόνο ημίσειας ζωής πλάσματος εξάντληση του λυκοπενίου κυμάνθηκε από 12 έως 33 ημέρες, προτείνοντας αργή πλάσματος λυκοπένιο κύκλου εργασιών. Επίπεδα επηρεάζονται επίσης από παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, ορμόνες, μάζας σώματος, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, κάπνισμα, αλκοόλ και της παρουσίας άλλων καροτενοειδών στα τρόφιμα.

Η απορρόφηση του λυκοπενίου από μαγειρεμένα τοματοπολτός δείχθηκε να είναι 3,8 φορές που από φρέσκια ντομάτα. Η υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα θερμαινόμενη τοματικών προϊόντων προκαλεί μια υψηλότερη συγκέντρωση του λυκοπενίου στο πλάσμα από ό, τι από φρέσκες ντομάτες.

Έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο αποτελεί έως 80 τοις εκατό από το συνολικό καροτινοειδή που απαντώνται σε τα επινεφρίδια και οι όρχεις. Η συγκέντρωση αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει με τον υψηλότερο αριθμό των LDL υποδοχείς που υπάρχουν σε αυτά τα μέρη, δημιουργώντας μια υψηλότερη πρόσληψη των λιποπρωτεϊνών σε αυτές από ό, τι σε άλλα όργανα.