Ποια είναι τα οφέλη της βήτα γλυκάνης;

Η βήτα γλυκάνη είναι μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας που συνδέεται στενά με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και την ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Όπως και πολλές ίνες, είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπλήρωσης. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, πίτουρο, σιτάρι και κριθάρι. Η ζύμη του μπέικερ και κάποιοι τύποι μυκήτων, όπως τα μανιτάκια και τα μανιτάρια Reishi, περιέχουν βήτα γλυκάνη.

Ποια είναι τα οφέλη της β-γλυκάνης;

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η βήτα γλυκάνη μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια υγιή ετικέτα για τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες β-γλυκάνης , βάσει αυτών των στοιχείων. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βήτα γλυκάνη μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ένας διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης καθημερινά μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) μεταξύ 5 και 7 τοις εκατό.


燕麦3.jpg

 

Ρυθμίζει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα

Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για όσους έχουν ήδη διαβήτη.

 

Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βήτα γλυκάνη θα μπορούσε να έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν τη μορφή δοκιμών σε ζώα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βήτα γλυκάνη μπορεί να είναι σε θέση να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις αποτελεσματικότερα. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι περίπλοκο και οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς λειτουργεί. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να γνωρίζουμε τα ακριβή αποτελέσματα που έχει η βήτα γλυκάνη και αν μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.