Τι μπορεί να μας ωφελήσει το GABA;

Το γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ, συντομευμένο ως GABA, είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στον εγκέφαλο. Αποτελείται από το γλουταμινικό οξύ στο σώμα με τη βοήθεια της βιταμίνης Β6 και εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα από το να πυροδοτούν πολύ συχνά και, συνεπώς, έχει ένα κατευναστικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το GABA χρησιμεύει ως νευροδιαβιβαστής.

 

Το GABA βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον υποθάλαμο, υποδηλώνοντας ότι αυτό το αμινοξύ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία υποθαλάμου-υπόφυσης. Ο υποθάλαμος είναι μια περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ενστικτώδεις λειτουργίες, όπως οι κύκλοι ύπνου, η θερμοκρασία του σώματος και η δραστηριότητα της υπόφυσης. Η υπόφυση είναι ο κύριος ενδοκρινικός αδένας που επηρεάζει όλες τις ορμονικές λειτουργίες του σώματος. Μία κύρια ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από την υπόφυση είναι η αυξητική ορμόνη, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αθλητές.


GABA

 

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάποση του GABA απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, ειδικά μετά από άσκηση με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. Η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης αυξάνει την άπαχη σωματική μάζα. Συνεπώς, είναι ένα ανεκτίμητο συμπλήρωμα διατροφής για τους κατασκευαστές σώματος, τους powerlifters, τους δρομείς, τους πολεμικούς καλλιτέχνες και άλλους αθλητές όλων των αποχρώσεων.

 

Επιπλέον, λόγω των ηρεμιστικών και καταπραϋντικών επιδράσεών της, το GABA μειώνει επίσης το άγχος και προάγει τον ξεκούραστο ύπνο.

 

Το GABA πρέπει να λαμβάνεται καλύτερα πριν πάτε για ύπνο με σχετικά κενό στομάχι. Ένα κενό στομάχι απαιτεί περίπου 45 λεπτά μετά την κατάποση του τελευταίου γεύματος της ημέρας. Η πρόσληψη GABA στην ώρα του κρεβατιού την κάνει να λειτουργεί με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής αυξητικής ορμόνης, η οποία συμβαίνει περίπου 90 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου. Η βραδινή λήψη του GABA συσχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του GABA στην πρόκληση ξεκούραστου και αναζωογονητικού ύπνου.