Τι είναι Rhamnose;

Η ραμνόζη είναι μια ασυνήθιστη ζάχαρη που βρίσκεται κυρίως στα φυτά και σε ορισμένα βακτήρια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυσικά σάκχαρα, βρίσκεται σε μια διαμόρφωση L αντί της συνηθισμένης διαμόρφωσης D. Αποτελεί ένα μείζον δομικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών και συνδέεται επίσης με άλλες ενώσεις, όπως τα φαινολικά. Σε ορισμένα αρνητικά κατά gram βακτήρια, το σάκχαρο δεσμεύεται στα λιπίδια. Τόσο η καθαρή ένωση όσο και το λιπιδικό συστατικό έχουν πολλές χρήσεις στις φαρμακευτικές, γεωργικές και καλλυντικές βιομηχανίες.


Rhamnose

 

Εκτός από την ασυνήθιστη δομή του L, αυτή η ασυνήθιστη ένωση είναι επίσης άτυπη επειδή είναι ένα δεσοξυ σάκχαρο. Αυτά τα σάκχαρα είναι συνήθως συστατικά του DNA ή του RNA. Αυτή η ένωση βρίσκεται ως απλή ζάχαρη σε ορισμένα φυτά, αλλά πιο συχνά βρίσκεται ως γλυκοσίδιο. Τέτοιες δομές συνδυάζουν ένα σάκχαρο με μια άλλη ένωση, όπως μια φαινολική.

 

Μια εξαιρετικά σημαντική και ευρεία χρήση αυτής της ζάχαρης στα φυτά είναι ως συστατικό των πολυσακχαριτών που είναι γνωστά ως ραμνογαλακτουρονάνες. Τέτοια πολυμερή είναι σημαντικά για τη δομική ακεραιότητα του τοιχώματος των φυτικών κυττάρων και περιλαμβάνουν ένα τμήμα της πηκτίνης, μιας από τις ουσίες που συγκρατούν μαζί τα φυτικά κυτταρικά τοιχώματα. Αυτές είναι μακριές αλυσίδες L-ραμνόζης αναμεμιγμένες με γαλακτουρονικό οξύ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ραμνογαλακτουρονών που ποικίλλουν στον βαθμό διακλάδωσης και τα συστατικά τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα σάκχαρα.