Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε β-καροτένιο;

Το β-καροτένιο, όπως όλα τα καροτενοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό. Ένα αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία που αναστέλλει την οξείδωση άλλων μορίων. Προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα μέσω της οξείδωσης. Τελικά, οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν πολλές χρόνιες ασθένειες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερις ημερήσιες μερίδες φρούτων και / ή λαχανικών πλούσιων σε β-καροτένιο, έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.

 Beta-carotene

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε β-καροτένιο;

Το βήτα καροτένιο είναι μια ένωση καροτενοειδών που είναι υπεύθυνη για την πρόσθεση των φρούτων και των λαχανικών σε πορτοκαλί χρωστικές ουσίες. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό β-καροτένιο έχει βρεθεί ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο και τη γήρανση (ωστόσο, τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για τους καπνιστές). Το βήτα-καροτένιο είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, έτσι τρώγοντας τα παρακάτω τρόφιμα με λίπος όπως το ελαιόλαδο ή τα καρύδια μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα υψηλά τρόφιμα βήτα καροτένιο.

1. Γλυκοπατάτα

2. Καρότα

3. Σκούρο πράσινο φυλλώδη λαχανικά

4. Μαρούλι Cos ή Romaine

5. Σκουός

6. Πεπόνι πεπόνι

7. Γλυκιά Κόκκινα Πιπεριά

8. Αποξηραμένα Βερίκοκα

9. Μπιζέλια

10. Μπρόκολα